قيام الله است که موسی کليم را با يک عصا به فرعونيان چيره کرد و تمام تخت و تاج آنها را به باد فنا داد و نيز او را به ميقات محبوب رساند و به مقام صعق و صحو کشاند. قيام برای خداست که خاتم النبيين صلی الله عليه و آله را يک تنه بر تمام عادات و عقايد جاهليت غلبه داد و بتها را از خانه خدا برانداخت و بجای آن توحيد و تقوا را گذاشت و نيز آن ذات مقدس را به مقام قاب قوسين او ادنی رساند.
اگر مقصودمان از ولایت فقیه در قرآن، آن باشد كه قرآن، در آیه اى از آیات، صریحاً به موضوع ولایت فقیه پرداخته و از آن نامى به میان آورده باشد، بى تردید، پاسخ منفى است و تا كنون هیچ اندیشمند نیز چنین ادّعایى نداشته است و نمى تواند داشته باشد كه در قرآن آیه یا آیاتى به موضوع ولایت فقیه اختصاص یافته است; چنان كه قرآن كریم، صریحاً ولایت امام على(علیه السلام) و دیگر امامان معصوم(علیهم السلام) را عنوان ننموده است و نامى از ایشان در قرآن مشاهده نمى شود. قرآن در مورد بسیارى از احكام و مقرّرات مسلّم مربوط به مسائل عبادى، اقتصادى و سیاسى، با ارائه ى برنامه هاى كلّى، از آنها عبور مى نماید.
توکل در امور - سرعت در خیر - پایداری در حوادث - تعطیل در انتقام - امداد بر مظلوم - خوشرویی با عیال - ملایمت با جهال - تأمل در جواب - اکرام مهمان - شفقت با مردم - وفا در عهد - دادرسی در قضا - نظافت در پوشش - کناره جویی از بخیل - مخالفت با نفس - سعی در اخلاص - مصاحبت با نیکان - دلجویی از غریبان - قصور در شهوت - جوانمردی با مغلوب - دوری از کبر - راستی در گفتار - تقدم بر سلام - نوازش بر ایتام - احترام به والدین - اجتناب از غیبت - نصرت در جهاد - اصرار در طاعت - شکر بر نعمت - عفو با قدرت - عیادت مریض - ایثار بر مسکین - خدمت به خلق - ادب در کلام - عطا در مقام - اندازه در معاش - تفکر در امور - پرهیز از خشم - استقامت در کار - صبر بر مصائب .
صدای شیعه: محمدمهدي جعفري؛ عضو هيئت علمي دانشگاه علوم حديث با اشاره به اينکه سيدرضي با تدوين نهجالبلاغه، فصاحت و بلاغت کلام اميرالمؤمنين (ع) را مورد بررسي قرار داده است، بيان داشت: هدف سيد رضي از تأليف نهجالبلاغه جمعآوري احاديث در يک موضوع فقهي يا تاريخي نبوده است؛ بلکه او گزيدهاي از سخنان اميرالمؤمنين (ع) را که از نظر زيباييشناسي زيباتر و از نظر بلاغت و فصاحت، بليغتر بوده را جمعآوري کرده است.
واقعة والاي ظهور، با سخنان امام مهدي(ع) در بين ركن و مقام آغاز ميگردد. سيوطي از امام محمد باقر(ع) روايت كرده است: «مهدي شبهنگام در مكه ظهور كند؛ در حالي كه پرچم، پيراهن، شمشير، نشانهها، نور و بيان رسول خدا(ص) همراه اوست. چون نماز عشا را بخواند با صداي بلند ندا دهد...
سرآغاز ظهور را بايد تاريخ 23 ماه رمضان پيش از ظهور(عاشورا) بدانيم. در صبحگاهان اين روز جبرييل امين و ملک مقرب خداوند ندا در ميدهد:«صبح نزديک شد. بدانيد حق با مهدي (و در برخي روايات آل علي(ع)) و شيعيان اوست. اين ندا را همگان به زبان خويش ميشوند و با شنيدن اين صدا خوابها بيدار، نشستهها ايستاده ميشوند.
این گریه خالصانه به درگاه خدای سبحان، آدم را مسلح می کند. یعنی آدم را از غرور، از تعدی، از ظلم و از خودبینی نجات می دهد، از احسن اثاثاً و رءیا (۲) نجات می دهد، ازطمع نجات می دهد. حالا گریه خاضعانه در عبادت و غیرعبادت یک اثر دارد، گریه برای سالار شهیدان یک اثر دارد.
براي زيارت امام حسين(ع) فضايل بسياري برشمرده شده است كه از زبان مبارك رسول گرامي اسلام(ص) و ساير ائمه نقل گرديده است ، ثوابي معادل ۱۰۰ حج پيامبر(ص)، پذيرفته شدن دعا زير قبه، شفا در تربت مبارك، برابري با زيارت خدا و تمام خوانده شدن نماز در حرم حسيني و... كه به ذكر چند حديث اشاره مي شود: حضرت محمد(ص) : دعا زير گنبد او (حسين) مستجاب است. تربت او عامل شفاست وامامان از صلب او هستند.
امام صادق(ع): هر كسي كه امام حسين (ع) را با معرفت حق و مقام او زيارت كند، خداوند ثواب هزار حج و هزار عمره ي پذيرفته شده را برايش بنويسد و گناهان گذشته و آينده ي او را ببخشد. (بحارالانوار،ج ۱۰۰ ،ص ۲۵۷) امام صادق (عليه السلام): هر كه تا زنده هست به زيارت قبر امام حسين (عليه السلام) نرود،دين و ايمانش ناقص باشد و اگر به بهشت هم برود مقامش در آنجا از همه ي مؤمنان پايين تر باشد. (بحارالانوار،ج ۱۰۱ ، ص ۴)
امام رضا(ع): در تربت امام حسين (ع) شفاي هر دردي است و محافظت از هر ترس ونگراني.
امام صادق (ع) : در چهار مكان، نماز تمام است: مسجد الحرام؛ مسجد النبى (ص)؛ مسجد كوفه و حرم امام حسين (ع) در اين مسأله دو نكته قابل توجه است:
۱- حرم امام حسين (ع) در رديف حرم خداوند و حرم رسول خدا (ص) قرار گرفته است.
۲- سرّ آن كه مسافر در اين مكان ها مى تواند نماز را تمام بخواند، بدان جهت است كه در اين جاها نبايد احساس غربت كند و مثل آن است كه در خانه خود نماز مى خواند.
امام صادق (ع): زائر قبر امام حسين (ع) همانند كسى است كه خدا را در عرش ديدار نموده باشد. امام محمد باقر (ع) : كسي كه بخواهد بداند كه از بهشتيان هست، پس محبت ما را بر دلش ارائه كند، اگر قبول كرد، او مؤمن است. و هركه دوستدار ما باشد، بايد به زيارت قبر امام حسين (ع) رغبت و ميل داشته باشد، كه ما زائران امام حسين(ع) را به "محبت داشتن به ما اهلبيت" مي شناسيم، و چنين كسي، از بهشتيان است! و هركه زيارت كننده امام حسين (ع) نباشد، كم ايمان است. « كامل الزيارات »
پس از شهادت امام حسين(ع)، آنگاه كه دشمنان، ميدان جنگ را با بدن هاي مطهر شهيدان ترك كردند، طايفه بني اسد كه از محبان اهل بيت(ع) بودند، و مسكن آنان غاضريه بود، در ميدان حاضر شده و با راهنمايي امام سجاد(ع) شهدا را دفن كردند.
پس از آن به مرور زمان قبه و نشانگاهي براي قبر مطهر ساخته شد و به مرور زمان شيعيان و عاشقان اباعبدا... الحسين(ع) در اطراف قبر مطهر ساكن شدند و شهر كربلا ساخته شد، اگر چه در طول تاريخ عده اي از شيطان صفتان و خونخواران چون امويان، متوكل عباسي، وهابيون و بعثيون متعرض حرم شدند و به حرم مطهر جسارت نموده و كل حرم و يا بخش هايي از آن را تخريب نمودند اما با همت شيعيان و محبين اهلبيت(ع) اين حرم بازسازي و تعمير شد.
سلام بر آن رادمردي كه براي همه دورانها اسوه اي نيكو و مكتبي پابرجا شد و سلام بر آن ارواحي كه در چرخه ايام در آن ذات مقدس و نوراني به فنا رسيدند و مصداق «حلت بفنائك» شدند و سلام خدا بر شهيدان انقلاب اسلامي كه ناب ترين حماسه عاشورايي عصر آخرالزمان را به بار نشاندند.
هدف ما از تشکیل هیئت ها باید رضای خداوند باشد نه چیزی دیگر.
اولین چیزی که باید در هیئت ها به آن بها بدهیم، ترک گناههان مان هست و عزم برای ترک همیشگی، نه این که فقط مُحرّم توبه کنیم و بعد از آن گناهان را ادامه دهیم.
عزاداری امام حسین(ع) ایمان، شهامت اسلامی، ایثار و فداکاری، ظلم ستیزی و شجاعت را در مسلمین تقویت می کند.
همانطور که شخص عزادار از شدت ناراحتی بر سر و سینه خود می کوبد ما نیز در عزاداری امام حسین(ع) چنین می کنیم، اما با نظم خاص و به صورت اجتماعی.
اکثر مراجع می گویند محکم سینه زدن در حدی که سینه سرخ شود یا سوزش داشته باشد اشکالی ندارد ولی نباید موجب ضرر مهمی بشود.
نباید در محکم سینه زدن ریا کنیم و قصدمان باید رضای خدا و عزاداری باشد.
برهنه شدن در عزاداری ها اشکال دارد، خصوصاً اگر در معرض دید خانم ها باشد.
بالا و پایین پریدن در عزاداری ها حرام نیست ولی بهتر است از روش های معقول و سنتی استفاده شود.
عزاداری ها نباید طوری باشد که بهانه ای دست دشمنان دین اسلام و مذهب شیعه بدهد مثل قمه زنی و... .
در سخنرانی ها باید اهداف امام حسین(ع)، تاریخچه اتفاقات کربلا و تحلیل های آن بیان شود.
در اشعارِ روضه و سینه زنی باید از مضامین بیدار کننده، حماسی، عاطفی و ... استفاده کرد و روی چهره و قد و زیبایی تکیه نشود.
گفتن مصیبت های بدون سند معتبر کاری غیر شرعی است.
کتاب های معتبر مَقتَل را علما این دو کتاب عنوان کرده اند: لهوف، نفس المهموم.
در هنگام عزاداری اول باید نمازِ واجب را خواند بعد به عزاداریِ مستحب پرداخت. مسلّماً امام حسین(ع) عزاداری فردی که نمازش را نخوانده یا در آخر وقت خوانده را کمتر می پذیرند و چنین افرادی کمتر حاجات خود را می گیرند.
پوشیدن لباس مشکی مکروه است اما برای عزاداری امام حسین و... بسیار خوب است.
اخلاص، در عزاداری بیش از هر چیز مهم است و تعداد عزادار و محکم سینه زدن اهمیت کمتری دارد، هرچند خوبست که عزاداران زیاد باشند.
استفاده از طبل و... برای ایجاد نظم و به صورت سنتی اشکالی ندارد، اما نباید با آن آهنگ و سَبک ساخت، طوری که افکار به سمت نحوه عزاداری هیئت رود.
صدای بلند طبل ها و بلندگوهای هیئت ها، نباید از محل عزاداری فراتر رود و باعث آزار مردم شود. شاید یکی بیمار باشد، طفلی خواب باشد و محصلی درس داشته باشد... .
ای خدایی که مقامت بس بلند، غضبت شدید و نیرویت بالاتراز هر نیروست، تو که از مخلوقات خویش مستغنی هستی و در کبریایی و عظمت فراگیری، به آنچه بخواهی توانایی، رحمتت به بندگانت نزدیک است...
من در حال نیاز تو را خوانم و در حال فقر به سوی تو روی آورم، ترسان به پیشگاهت فَزَع می کنم، غمگین در برابرت می گریم، از تو مدد می طلبم که ناتوانم، خود را به تو وا می گذارم که کفایت کننده ای، خدایا در میان ما و قوم ما داوری کن که آنان از راه مکر و حیله وارد شده اند و دست از یاری ما برداشته اند و ما را که فرزندان پیامبر و حبیب تو حضرت محمد(ص) هستیم به قتل رساندند، پیامبری که به رسالت خوش انتخاب نموده و امینِ وَحیَش قرارداده ای. ای خدا، ای مهربانترین، در حوادث بر ما گشایش و در پیشامدها بر ما خلاصی عنایت فرما، ای خدا... در مقابل قضا و قَدَرِ تو شکیبا هستم، ای پروردگاری که به جز تو خدایی نیست، ای فریاد رس دادخواهان، که مرا جز تو پروردگاری و معبودی نیست بر حکم و تقدیر تو صابر و شکیبا هستم. ای فریادرسِ آنکه فریاد رسی ندارد. ای همیشه زنده ای که پایان ندارد، ای زنده کننده مردگان، ای خدایی که هر کسی را با اعمالش می سنجی، در میان من و این مردم حکم کن که تو بهترین حکم کنندگانی.
و آنگاه حضرت صورت به خاک گذاشت و گفت: (بسمِ اللهِ وَ فی سَبیلِ اللهِ و عَلی مِلَه رسول الله(ص)).
هدف اصلی عزاداری ها در ماه محرم از دیدگاه استاد شهید مطهری (ره):
عاشورا روز تجدید حیات ماست. در این روز، می خواهیم در کوثر حسینی شستشو کنیم، تجدید حیات کنیم، روح خودمان را شستشو بدهیم، خودمان را زنده کنیم، از نو مبادی و مبانی اسلام را بیاموزیم و روح اسلام را از نو به خودمان تزریق کنیم، ما نمی خواهیم حسّ امر به معروف و نهی از منکر، احساس شهادت، احساس جهاد، احساس فداکاری در راه حق، در ما فراموش شود نمی خواهیم روح فداکاری در راه حق در ما بمیرد. این فلسفه عاشورا است، نه گناه کردن و بعد به نام حسین بن علی(ع) بخشیده شدن! گناه کنیم، بعد در مجلسی شرکت کنیم و بگوییم خوب دیگر گناهانمان بخشیده شد. گناه آن وقت بخشیده می شود که روح ما پیوندی با روح حسین بن علی(ع) بخورد. :: موضوعات مرتبط:
معصومین و پیامبران ,
,
:: برچسبها:
عزادرای ,
مطهر ,
مطهری ,
هدف اصلی عزادرای ,
محرم ,
فلسفه عاشورا ,
:: بازدید از این مطلب : 626
«آن پرتوي كه ديگران از درخشش آن بهره ميبردند، در كربلا كشته شده و غير مدفون رها شده است.
اي فرزند پيامبر(ص)! خدا از طرف ما تو را پاداش نيكو داده و در وقت «ميزان» تو را از هر زياني به دور دارد.
تو آن چنان كوه محكمي بوده كه من بدان پناه
ميبردم و تو با رحمت و از سر دينداري با ما همنشيني داشتي.
ديگر چه كسي براي يتيمان و فقيران، مانده؟ و چه كسي است كه مسكينان بدو پناه برده و او بينيازشان سازد؟
به خدا قسم! ديگر سايهاي بعد از تو بر سرم نخواهم پذيرفت تا در ميان خاك، پنهان شوم.»
سلام بر تو، سلام بر پدران و مادران صالح و نيکوکار تو باد، آنان که محبت به امام حسين (ع) را از خاندان رسالت به امانت گرفته و در قلب خود نگه داشته و امروز آن را به تو سپردهاند، از اين در گرانمايه که امانت الهي است نگهداري کن.
روحيه مقاومت و تحمل زنان- نسبت - به شهادتها در كربلا درس ديگر نهضت بود. اوج اين صبوري و پايداري در رفتار و روحيات زينب كبري«ع» جلوه گر بود.
افشاگريهي زنان و دختران كاروان كربلا چه در سفر اسارت و چه پس از بازگشت به مدينه پاسداري از خون شهدا بود. سخنان بانوان، هم به صورت خطبه جلوه داشت، هم گفتگوهي پراكنده به تناسب زمان و مكان.
از دید ظاهری فرقی بین غذای حلال و حرام نیست، ولی لقمه حرام تأثیری بر جان آدمی دارد که کشف آن از محدوده علوم ظاهری بشری خارج است. وظیفه ادیان الهی، بیان همین امور باطنی است که در دسترس بشر نیست.
یهودیان، سپاهیان دجال: رسوا خدا(ص): و در آن روز دجال را هفتاد هزار یهودی همراهی خواهند کرد که جملگی مسلح به انواع سلاحهای زینت داده شده اند. (1)
دجال و پیروی شکم پرستان از او: رسول خدا(ص): آنگاه که دجال خروج می کند مردمانی از او پیروی می کنند که می گویند ما گواهی می دهیم که دجال کافر است و ما فقط برای استفاده از غذاهایش از او پیروی می نمائیم. (2)
شکم پرستان؛ پیروان هلاک شده ی دجال: پیامبر اعظم(ص): اقوام و ملت هایی دجال را همراهی می کنند که می گویند: ما همراه و مصاحب او هستیم در حالیکه می دانیم او کافر است و لیکن همراهی اش می کنیم تا از غذا و میوه ی درختان بهره مند شویم. پس آن هنگام که غضب الهی نازل می شود همه ی آنان را دربر می گیرد. (3)
عرب های فاسد، طلایه داران دجال: پیامبر(ص): گویا می نگرم که پیشاپیش دجال تک چشمی ششصد هزار نفر از قوم عرب حرکت می کنند. (4)
به ظاهر مسلمانان امت، پیروان دجال : رسول خدا(ص): از امت من هفتاد هزار نفر از دجال پیروی می کنند. (5)
حدیث گریزان، پیروان دجال: امام علی(ع): کسی که احادیث و گفتار معصومان(ع) را در عرصه ی علم و عمل کوچک و ناچیز بشمارد....اگر دجال را درک نماید از او پیروی می کند. (6)
ناپاک زادگان، پیروان دجال: امام علی(ع): آگاه باشید که بیشتر پیروان دجال ناپاک زادگانند که سرپوش و دوش انداز سبز استفاده می کنند، آگاه باشید که آنان یهودیانند، لعنت خداوند بر آنان باد. (7)
اما با نگاهي متفاوت تر بايد توجه داشت كه هر موجودي در عالم ، دشمناني دارد و همچنين انسانها، و بين انسانها ، قوم ها ، و مليتها و اديان هر كدام به دليلي ممكن است با عده اي ديگر در تعارض و دشمني باشد .
براي جلوگيري از به تأخير افتادن ظهور ، مي بايست جلوي اعمال مستكبرين عالم مخصوصاً در حوزة فرهنگي ، گرفته شود براي جلوگيري از اقدامات آنها مي بايست در مورد عقايد ، اهداف و نظرات آينده شناسانه دشمنان اسلام و امام زمان(عج) و مستكبرين عالم اطلاع كافي داشت و خودِ اين علم و اطلاع هم ، متوقف بر شناخت دشمن است
در حدیثى از امام صادق(علیه السلام) مىخوانیم: «شیطان چهار بار فریادكشید و ناله سر داد نخستین بار روزى بود كه از درگاه خدا رانده شد، سپسهنگامى بود كه از بهشت به زمین تنزل یافت، سومین بار هنگام بعثت محمد(صلیالله علیه و آله) بعد از فترت پیامبران بود، و آخرین بار زمانى بود كه سورهحمد نازل شد!»
1-پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: هر کس با یک زن نامحرم دست بدهد، روز قیامت در غل و زنجیر به محشر وارد میشود و خداوند دستور میدهد که او را به آتش جهنم بیفکنند، و هر کس با یک زن نامحرم شوخی کند ، در مقابل هر کلمة حرامی که به او گفته است، هزار سال حبس خواهد شد.
2- امام صادق در حدیث مناهی فرمود: «رسول خدا فرمان داده بود که زن مسلمان با مردان نامحرم بیش از پنج کلمه - که آن هم در موضوعات ضروری باشد- سخن نگوید».
3- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: «النّظّر سهم من سهام ابلیس فمن ترکها خوفاً من الله اعطاه الله ایماناً یجد حلاوته فی قلبه»؛ نگاه به نامحرم، تیری از تیرهای شیطان است هر کس آن را از خوف خدا ترک کند خداوند حلاوت ایمان را به او می چشاند.
4- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: «عفُّوا عَن نساء الناس تَعِفَّ نُساءَکم»؛ در مورد زنان مردم عفت بورزید تا دیگران نیز در مورد زنان شما عفت بورزند و زنان شما از تعرض نامحرمان در امان بمانند».
5- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: تمام چشمها در روز قیامت گریان خواهد شد، مگر چشمی که از خوف و عظمت خدا بگرید، و چشمی که از حرام بسته شود، و چشمی که در راه خدا شبها بیدار بماند و شب زنده داری کند.
6- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: «هر کس چشمان خود را از نگاه به زن نامحرم پرکند (و با خیال راحت به این نگاه خود ادامه دهد)، خداوند متعال در روز قیامت میخهای آتشین به چشمان او فرو خواهد برد و بعد از رسیدگی به کار مردم، دستور خواهد داد که او را به آتش جهنم بیندازند»
7- یکی از راویان می گوید در کوفه به زنی قرآن می آموختم، روزی با او شوخی کردم، بعد به دیدار امام باقر (علیه السلام) شتافتم، فرمود: آن که ( حتّی) در پنهان مرتکب گناه شود خداوند به او اعتنا و توجّهی ندارد، به آن زن چه گفتی؟ از شرمساری چهره ام را پوشاندم و توبه کردم، امام فرمود: تکرار نکن.
8- حضرت علی (علیه السلام) : اختلاط و گفتگو مردان با زنان نامحرم سبب نزول بلا و بدبختی خواهد شد ، و دلها را منحرف میسازد.
9- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله:هر خانمی که خود را معطر و خوشبو کند ( عطر بزند ) و سپس از خانه خارج شود ، همواره مورد لعنت خدا و ملائکه خواهد گرفت ، تا وقتی که به خانه برگردد ، هرچند برگشتش به خانه طول بکشد.
10- پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله: شیطان به حضرت موسی (ع) گفت : ای موسی ! با زنی که به تو محرم و یا حلال نیست خلوت مکن ( تنها مباش ) ، به خاطر آنکه هیچ مردی با زن نامحرمی خلوت نمی کند ، مگر این که من همراه آن دو هستم. ( و خودم شخصا آن دو را برای گناه و رابطه نامشروع تحریک و وسوسه می کنم )
11- امام صادق علیه السلام فرمود : هر کس نامحرمی را دید و چشم خود را به طرف آسمان بلند کرد یا بست، خداوند در بهشت، حورالعین بهشتی را به عقدش درمیآورد.
تنی چند از کافران از راهی دور به مسجد در آمدند و به پیامبر(ص) گفتند که ما را به عنوان مهمان بپذیر . پیامبر رو به اصحاب خود کرد و فرمود هر کدامتان یکی از این افراد را به خانه خود ببرد و از او پذیرایی کند. هر یک از آنان بیدرنگ یکی از کافران را انتخاب کردند و با خود بردند . اما در آن میان یکی از کافران که هیکلی درشت و تنومند داشت باقی ماند و کسی حاضر نشد او را به خانه خود برد، زیرا از ظاهرش پیدا بود که پُرخوارست. پیامبر وقتی دید کسی حاضر نیست میزبان او شود، خود او را به خانه برد تا از او پذیرایی کند.
ابوحمزه ثمالی از یکی از امامین همامین ، روایت کرده است که : امیرالمومنین (ع) روزی خطاب به اصحاب خود فرمود : کدامیک از آیات کلام الله مجید نزد شما امیدوار کننده ترین است ؟ بعضی گفتند :
زمانیکه نمرود ملعون،آن آتش مشهور را برای حضرت ابراهیم (ع) افروخت ، غلامی از دربار وی متهم به دزدیدن گوهری گردید . خواستند که وی را قبل از حضرت ابراهیم در آتش بیاندازند .غلام هر چه جزع کرد و به بت ها متوسل شد فایده ای ندید تا آنکه از سوز جگر گفت :یا الله .خداوند خطاب به جبرئیل نمود که : دریاب بنده ی مارا.جبرئیل عرض کرد:خدایا میدانی که کافر است.خداوند فرمود:هر چند کافر است.ولیکن چون مارا به نام خداوند می خواند،از کرم ما نمی سزد که به فریادش نرسیم....
کعبه یا بیت العتیق بنایی در میان مسجدالحرام در شهر مکه و کشور عربستان واقع است که مقدسترین مکان دین مبین اسلام محسوب محسوب شده، قبلهگاه عاشقان و شیفتگان معبود است .
پیدایی خوارج در عرصه فرقه های مذهبی، یکی از تحولات مهم سیاسی و فکری در تاریخ اسلام است.در حقیقت ظهور این گروه، سمبل گرایش افراطی جهان اسلام در عرصه سیاست و اندیشه می باشد .